Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą

Składniki:

  • 1 kg szynki w kawałku
  • 2 cebule
  • 50 dag pieczarek
  • Sos:
  • 2 łyżki majonezu (czubate)
  • 2 łyżki keczupu (czubate)
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • Dodatki:
  • ogórki konserwowe z chilli firmy Orzech
  • kluseczki ziemniaczane - ciasto z przepisu na Byczki

1. Szynkę pokroić w mniejsze kawałki. Posypać ulubioną przyprawą, dodać tyle oleju, aby przyprawy dobrze się rozprowadziły. Odłożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).2. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać pieczarki i razem udusić (w razie potrzeby podlewając troszkę wodą). Tak przygotowane pieczarki z cebulą można również odłożyć na noc do lodówki lub przygotować je bezpośrednio przed pieczeniem mięsa.3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać cebulę i pieczarki. Majonez, keczup i musztardę wymieszać razem, dodać do mięsa, całość dobrze wymieszać. 

Źródło: Kto ugości moich gości? Blog

Produkty użyte w przepisie: