Ciasto miodowe z kremem i jabłkami

Składniki:

Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • 10 dag margaryny
  • 4 łyżki miodu Orzech
  • 2 łyżeczki sody
  • 30 dag cukru pudru
  • 4 - 5 łyżek kwaśnej śmietany
Krem:
  • 1 szkl mleka
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 15 dag masła
  • 1 cukier waniliowy
Jabłka:
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 łyżki cukru

 

Z podanych składników na ciasto, zagnieść ciasto kruche, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na blaszkę i piec w temp. 180 st przez ok. 15 min. Aby wykonać krem należy Połowę mleka zagotować z cukrami, w pozostałym rozmieszać mąki i wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aż powstanie budyń. Masło utrzeć na puch, a następnie ciągle ucierając dodawać wystudzony budyń. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć na patelni wraz z cukrem, a gdy się rozgotują dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Na jedną część ciasta wyłożyć przygotowany krem, przykryć drugą częścią ciasta, na którą wyłożyć jabłka i przykryć trzecią częścią ciasta. Całość polać dowolną polewą i posypać np. wiórkami kokosowymi. Źródło: Kuchnia i Podróże Blog   

Produkty użyte w przepisie: