Musaka

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 1 duża cukinia
  • 1 duży bakłażan
  • około 10 dużych ziemniaków
  • 500 ml sosu słodko kwaśnego
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • sól, pieprz, szczypta chili
  • 1,5 szklanki startego żółtego sera

Na sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól do smaku, szczypta chili, pieprz

Wykonanie :

Bakłażana i cukinie dobrze umyć, następnie pokroić w plastry i posolić, bakłażan dzięki temu straci swoją gorycz.

Do garnka dodać 2 łyżki masła, przełożyć mięso dodać przyprawy i smażyć około 15   minut , następnie wlać sos i dusić aż sos troszkę odparuje.Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.

Sos beszamelowy:

Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż zgęstnieje, następnie ciągle mieszając  dodawać zimne mleko, gotować na małym ogniu aż powstanie sos.Przyprawić do smaku solą, pieprze, szczyptą chili i gałką muszkatołową.

Warstwy:

1. Na spodzie ułożyć plastry ziemniaków i lekko posolić

2. Na ziemniaki plastry bakłażana i również posolić i popieprzyć.

3. Polowa sosu mięsnego

4. polowa beszamelu

5. Warstwa ziemniaków, lekko posolić

6. Warstwa cukini lekko posolić i popieprzyć

7.  Sos mięsny

8. Sos beszamelowy

9. Starty ser żółty

 

Jeśli bardzo lubicie sos beszamelowy to możecie zwiększyć proporcje i na górną warstwę dać go więcej.