Poduszeczki z ciasta francuskiego z powidłem

Składniki:

 
Ciasto I:
  • 20 dag mąki
  • 1 masło
  • 1 margaryna
 
Ciasto II:
  • 30 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżeczki octu
  • szczypta soli
  • 200 ml gęstej śmietany
 
Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe Orzech

 

Ciasto I: Masło wraz z margaryną wetrzeć w mąkę i zarobić ciasto. Ciasto II:Na stolnicę wsypać mąkę i żółtka. Sól i ocet dodać do śmietany aby się wzburzyła i całość dodać do mąki i zarobić ciasto. Ciasto II rozwałkować na duży kwadrat, położyć na to ciasto I, założyć rogi z ciasta II i rozwałkować. Następnie ciasto znów złożyć w mały kwadrat i rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 3 razy. Na koniec z rozwałkowanego ciasta wycinać kwadraciki, na które nakładać porcję powidła, składać na pół i dociskać boki. Piec w temp. 180 st do złotego koloru. Żródło: KuchniaiPodróże Blog