Rogaliki drożdżowe na śmietanie

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej typ 500
  • 250 g margaryny
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 16 g cukru waniliowego
  • 50 g drożdży świeżych
  • łyżeczka cukru+pół szklanki mleka

Dodatkowo:

Do misy wsypujemy mąkę. Robimy w niej dołek. mleko zagrzewamy aby było cieple, dodajemy do mleka drożdże i cukier . Mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do zagłębienia w mące i delikatnie mieszamy do powstania zawiesiny. Zostawiamy na 15 minut. Śmietanę łączymy z dwoma jajkami i mieszamy i wlewamy do reszty składników. Dodajemy cukier waniliowy i rozpuszczona ostudzona margarynę. Zagniatamy ciasto i zostawiamy do w wyrośnięcia na 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na cztery części, wałkujemy koło i kroimy na osiem trójkątów. Na każdy trójkąt kładziemy dżem i zawijamy. Roztrzepanym jajkiem smarujemy rogaliki i wstawiamy do piekarnika 25 minut w 170 C.

 

Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/01/Rogaliki-drozdzowe-na-smietanie-1.html

Produkty użyte w przepisie: