Schab w mleku i cebuli

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe
  • 2 szalotki
  • 250ml mleka
  • buraczki zasmażane Orzech
  • pieprz młotkowany lub świeżo mielony
  • 4 łyżki oleju kokosowego (lub smalec czy oliwa)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki

Wykonanie:

Schab rozbijamy na 1cm kotlety. Pierwszy kawałek układamy w misce, posypujemy pokrojoną szalotką, układamy drugi kolet i ponownie dodajemy cebulę szalotkę, całość zalewamy mlekiem. Tak przygotowane mięso przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Jajko roztrzepujemy, kotlety doprawiamy jedynie pieprzem i moczymy w jajku. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (lub inny tłuszcz) i bezpośrednio przed samym smażeniem mięsa, szybko obtaczamy je w mące. Smażymy na złoto.

Tak przygotowane kotlety są przepyszne, genialne i niesamowicie kruche. W mojej wersji obiadowej zostały podane na chmurce z buraczków zasmażanych od Orzech i w towarzystwie małych ziemniaków oraz fasolki żółtej.

 

Źródło:http://www.gotowanieiblogowanie.pl/2015/09/schab-w-mleku-i-cebuli.html#more